Vaše objednávka
 
Košík je prázdný.

Jak na výrobu piva II

Stručné návody na výrobu piva ze sladu v zavařovacím hrnci o objemu 29 litrů  

Pokud si chcete zkusit vyrobit pivo od prvopočátku sami ze základních surovin  vody, sladu, chmelu a kvasnic), můžete to zkusit podle tohoto postupu na český světlý ležák. Doba výroby do zakvašení trvá cca 7 hodin. I když je to jeden z jednodušších postupů, lze s ním vyrobit velmi dobré pivo. Výtěžnost cca 20 litrů dvanáctistupňového piva při použití 5kg sladu. Spodní kvašení. 

Suroviny: 4 kg Českého sladu, 1 kg Mnichovského sladu, 30 g chmelu Premiant, 30 g Žateckého poloraného červeňáku, spodní kvasnice.


1.    Nalijeme vodu do hrnce asi 10 cm pod okraj. Zahřejeme na pokojovou teplotu cca 40ºC.
2.    Nasypeme sešrotovaný slad a mícháme 15-20 minut.
3.    Za stálého míchání vyhřejeme na 52 ºC a necháme 10 min odstát, potom odebereme 2/3 do jiné nádoby a uložíme, aby to moc nechladlo
4.    Zbylou 1/3 vyhříváme za stálého míchání na 75 ºC a necháme 20 min odpočívat.
5.    Přivedeme do varu a vaříme za stálého míchání 20 min.
6.    Slijeme dohromady s 2/3 tak, aby vzniklo asi 65 ºC. Teplotu vymícháme, nebo přilijeme studenou vodu!!!
7.    Celé vyhřejeme na 73 ºC a okamžitě scedíme. Ve scezovačce necháme 15 – 20 min usadit mláto.
8.    Teplou vodou 78 ºC propláchneme mláto a to třikrát. To nalijeme do hrnce k mladině asi jeden cm po okraj a vyhřejeme k varu.
9.    Chmelovar 60 – 90 minut. Chmel přidáváme natřikrát postupně od hořčího druhu. Občas promícháme. Během chmelovaru doléváme hladinu vařící vodou do původní hladiny. Vaříme s otevřeným hrncem!!
10.    Po chmelovaru necháme chvíli usadit a pak scedíme přes cedník do chladící nádoby.
11.    Po zchlazení opatrně přetočíme do kvasné nádoby. Pozor na kaly, jsou usazeny dole!
12.    Při 20 ºC můžeme trochu mladiny použít na rozjetí kvasinek.
13.    Co nejrychleji zchladíme na zákvasnou teplotu.
14.    Zakvasíme spodními kvasnicemi při teplotě 12°C.
15.    Sbíráme deku.
16.    Stočíme do lahví při cca 4,5-4,8% zbytkového cukru.
17.    Dáme ležet tak na 3 týdny do 5°C.
18.    Dej Bůh štěstí a na zdraví.

Ještě jednodušší návod na výrobu pšeničného piva infuzním způsobem. Celý postup trvá asi 5 hodin. Svrchní kvašení. 

Suroviny: 3 kg pšeničného sladu, 2 kg Českého sladu, 20 g chmel Sládek a 25 g  Žateckého poloraného červeňáku, svrchní kvasnice.

1.    Nalijeme vodu do hrnce asi 10 cm pod okraj. Zahřejeme na pokojovou teplotu cca 40ºC.
2.    Nasypeme sešrotovaný slad a mícháme 15-20 minut.
3.    Za stálého míchání vyhřejeme na 52 ºC a necháme 15 minut odstát.

4. Zvyšíme teplotu na 62°C s prodlevou 30 minut.

5. Následně zahřejeme na 72°C opět s prodlevou 30 minut.

6. Nakonec zahřejeme na 78°C s krátkou prodlevou 5 minut.

7. Mláto přecedíme a přelijeme vodou o teplotě 78°C.

8. Sladinu nalijeme zpět do varného hrnce.

9.    Chmelovar cca 60 minut. Chmel přidáváme na dvakrát. Začíná se vždy hořčí odrůdou. Občas promícháme. Během chmelovaru doléváme hladinu vařící vodou do původní hladiny. Vaříme s otevřeným hrncem!!
10.    Po chmelovaru necháme chvíli usadit a pak scedíme přes cedník do chladící nádoby.
11.    Po zchlazení opatrně přetočíme do kvasné nádoby. Pozor na kaly, jsou usazeny dole!
12.    Při 20 ºC můžeme trochu mladiny použít na rozjetí kvasinek.
13.    Co nejrychleji zchladíme na zákvasnou teplotu.
14.    Zakvasíme svrchními kvasnicemi při teplotě kolem 20°C.
15.    Stočíme do lahví s 3 g dextrózy ma 0,5 litrů piva a necháme asi týden ležet při teplotě stejné jako u hvavního kvašení.
17.    Dáme ležet alespoň na 3 týdny do chladu. Ideálně do 10°C.
18.    Dej Bůh štěstí a na zdraví.

Další návody a postupy můžete najít např. na www.homebrewing.cz

×