Vynikající borůvkový cider.
Každý z kolekce Mangrove Jack´s je vyroben z čerstvého ovoce nejvyšší kvality, které bylo vylisované, šťáva zkoncentrována na nejmodernějších výparnících a následně plněna za studena.
Obsah balení: ovocný koncentrát, ciderové kvasnice, ciderové sladidlo, esence.
Obsah alkoholu: až 5,2% ( při ředění na 23 litrů a použití 1 kg dextrózy ).
Cider Mangrove:
- Vyčistěte a dezinfikujte fermentační nádobu, víko, plastové míchadlo a vše co budete používat při přípravě CIDERU.
- Vyjměte sáček ze „suché“ části obalu a dejte prozatím stranou. Tekutý obsah nalijte do fermentační nádoby.
- Do nádoby přilijte 3 litry vařící vody a přidejte 1 kilo dextrozy nebo obyčejného krystalového cukru. A míchejte, dokud se vše nerozpustí.
- Do nádoby dolijte studenou vodu do celkového množství 23 litrů a dobře promíchejte. Teplota tekutiny musí být mezi 18° - 28°C, pokud tak není, počkejte, než zchladne (nádobu můžete chladit ledem). Až, budete mít odpovídající teplotu, přidejte ciderové kvasnice, ciderové sladidlo a promíchejte.
Sladkost cideru:
Suchý (DRY): nepřidávejte ciderové sladidlo
Polosladký (OFF DRY): přidejte poloviny balíčku ciderového sladisla
Sladký (SWEET): přidejte celé balení ciderového sladidla
Poznámka: V tomto kroku nepřidávejte Ciderovou esenci.
- Nádobu uzavřete víkem a připevněte fermentační zátku (zátku naplňte vodou po rysku).
- Nádobu s obsahem udržujte v teplotě 20°-25°C cca 7 dní. Nižší teploty prodlouží dobu fermentace o několik dní. Teplota pod 15°C úplně zastaví fermentaci. Teplota vyšší než je doporučená sníží kvalitu cideru.
- Po 7 dnech (nebo když zátka přestane bublat) změřte hustotu tekutiny. Jestli je fermentace dokončená naměřená hustota by měla být 1,003 ± 0,002. Je-li, hodnota vyšší nechte probíhat fermentaci pár dní navíc.
- Jak je fermentace dokončená přidejte Ciderovou Esenci do nádoby a zamíchejte (sterilizovaným míchadlem). Nádobu uzavřete víkem s kvasnou zátkou a nechte v klidu 24 hodin.
- Vyčistěte a dezinfikujte láhve a hadici na stáčení před použitím. Použíjte tmavé plastové láhve nebo skleněné s uzávěrem. Nepoužívejte poškozené láhve.
- Láhve naplňte cca 3-5 cm od víčka. Přidejte fermentační drops (nebo 1 až 2 čajové lžičky cukru) dle doporučeného dávkování.
- Uzavřete láhve a skladujte 7 dní v teplém prostředí, poté můžete hotový cider vychladit a konzumovat.
Poznámka: Cider je připraven ke konzumaci cca týden po stočení do lahví. Pro jemnější Cider ponechejte na chladném a temném místě další dva týdny. Podávejte chlazené. Pro čistý cider přefiltrujte před nalitím do sklenice. Pro kalný cider lehce obraťte láhev před nalitím do sklenice.